HORECA NIEUWS VOORJAAR 2020

Beste Collega’s,

Sombere gezichten bij de collega’s de laatste tijd. De maanden januari en februari zijn traditiegetrouw kalm en Ciara en Dennis doen er nog een schepje bovenop.
Al waren de commentaren van de Kerstperiode positief zeker wat de periode tussen 25 december en 5 januari betreft.
Nog een beetje geduld want de Krokusvakantie komt eraan.

Wat heeft Horeca Vlaanderen de laatste manden voor jullie gepresteerd?

1. Er werd een “receptenboek” met 70 “recepten” aan 120 politici overhandigd. Dit gebeurde in alle provincies waarbij onze politieke klasse met schort en dienblad moesten meedraaien in een horecazaak. Dat receptenboek omvat al de problematiek die wij in de horeca ondervinden. Hopelijk leren zij al die “recepten” van buiten.

2. De heer Paul Magnette wilde de flexijobs afschaffen. Dit werd door onze tussenkomst in een mum van tijd van de tafel geveegd.

3. Wij hebben aan de politieke klasse kunnen met het nodige cijfermateriaal kunnen bewijzen dat een horeca ondernemer met een omzet van €980000 slecht €7000 netto winst overhoudt.

4. Wij waren op een zucht om de RSZ korting voor 5 werknemers door te voeren zonder aanwezigheids registratie. Dit zal waarschijnlijk overgeheveld worden naar een volgende legislatuur.

5. Wij blijven hameren voor een BTW-verlaging van de niet-alcoholische dranken naar 6% en zo niet naar 12%. Er komen stemmen op om over te gaan naar 2 tarieven zoals in Nederland namelijk 9% en 21%. Voor hotels en traiteurs momenteel niet bespreekbaar.

6. Wij steunen de 64 koks en 11 junior koks van de Flanders Food Faculty. Wij moeten de Scandinaven, die al jarenlang alle internationale culinaire prijzen in de wacht slepen, het vuur aan de benen brengen.

Op 27 januari vond de nieuwjaarsreceptie van Horeca Vlaanderen plaats in studio 100 in Puurs.
Vlaams minister-president Jan Jambon (NVA), Vlaams minister Mathias Diependaele (NVA) en Federaal minister Nathalie Muylle (CD&V) werden door Francisca Van Thielen aan de tand gevoeld.
Overige politieke aanwezigen in de zaal waren Gendolyn Rutten en Willem-Frederik Schiltz (beiden Open-VLD).
Nadien volgde een walking-dinner met allerhande dranken en dagelijkse kost van bij ons (hamburgers, hot-dogs, frietjes, …..). Volgend jaar zouden wij een bus vanuit Knokke-Heist willen inleggen want het was de moeite waard………en aangeboden door de beroepsvereniging.

Eind april hebben wij verkiezingen. Huidig voorzitter Filip Van Heusden (Hasselt) stopt. De huidige onder-voorzitter Thierry Lemahieu (Brugge) is kandidaat. Wij zullen voor hem duimen, en stemmen.

Namens het Bestuur,

Christophe Deklerck
Voorzitter