HORECA NIEUWS – Augustus 2019

Beste Collega’s,

Na een wat moeizaam seizoens begin geeft de maand juni en in mindere mate begin juli ons hoop om er een mooi zomerseizoen te maken.

De vergaderingen van de provinciale en federale vergaderingen tonen aan dat wij ten opzichte van veel van onze collega’s in het binnenland niet mogen klagen. De situatie is bij velen precair.

Het feit dat de onderhandelingen van de regeringsvorming zullen naslepen is een nadeel voor onze sector. Wij zaten bijvoorbeeld heel dicht bij een RSZ-vermindering voor 5 werknemers zonder tijdsingave in de GKS kassa.

Horeca Vorming Vlaanderen is van naam veranderd en is Horeca Forma geworden. Aarzel niet om de site www.horecaforma.be te raadplegen om de brede waaier aan opleidingen te ontdekken. Bij U ter plaatse kunnen er cursussen georganiseerd worden vanaf 8 personen. Eventueel kunt U met collega’s een cluster vormen.

Taal opleidingen zijn ook te verkrijgen.

Opgelet : Booking.com zou Uw quotering naar beneden kunnen aanpassen als de prijzen van Uw website lager zijn dan die op Booking. Onze juridische dienst is daarmee bezig; meer informatie in het najaar.

Ovam wil een recupeltaks opleggen voor oude matrassen. Richtprijs €13.50 voor particulieren. Wij gaan voor de sector de best mogelijke prijs onderhandelen.

Van matrassen gesproken zijn de afmetingen voor de bedden volgens de sterren weer aangepast en dit tot 2026 :

1 en 2 sterren : min 140 cm
3 en 4 sterren : min 160 cm
5 sterren : min 180 cm

Vanaf 2022 moeten alle deuren van de hotelkamers van een deurpomp voorzien zijn.
Wij herinneren U eraan dat de hotelvergunning 7 jaar geldig is maar dat de elektriciteit om de 5 jaar moet herkeurd worden.
Sabam (auteursrechten) en Honebel (uitvoerders) smelten samen en vanaf 2020 zult U een factuur ontvangen. Wij zullen proberen een zo hoog mogelijke korting te onderhandelen.

De Horecagids Zwinsteden is uitgekomen. De leden die erin staan krijgen 10% terugbetaald op het bedrag zonder BTW. Gelieve – liefst per mail christophe@memlinc.be Uw factuur op te sturen om de korting te ontvangen.

Kijk zeker eens op de website van Horeca Vlaanderen om de vele voordelen te herontdekken. Het lidmaatschap kost niets maar brengt geld op. Persoonlijk was mijn lidgeld al betaald met de korting van de aankoop van parasols bij Symo zonder te spreken over de korting van Liantis op de beheerskosten.

En in het najaar organiseren wij voor het eerst de “Nacht van de Horeca”. Meer nieuws daarover in ons volgend nieuwsbulletin.
Namens het bestuur,

Christophe Deklerck
Voorzitter